חיתאם אבו באדר, שנת התנדבות 2002-2003
שנת קהילה מאפשרת למשתתפיה לעבור מחיים בתוך הקהילה לחיים משותפים עם העולם הגדול שמחכה להם בחוץ
“תחילת החיבור שלי עם אג’יק היה אי שם בשנת 2002, כשהתחלתי כמתנדבת במחזור הראשון של “שנת קהילה”. אחרי שסיימתי את התיכון לא ידעתי מה אני רוצה לעשות עם חיי – לעבוד, ללמוד, מה הלאה? הגעתי לשנת קהילה של אג’יק בציפייה שזו תעזור לי לקבל מושג לגבי הכיוון שאני רוצה לקחת אליו את חיי.
השנה תרמה לי מאוד ברמה החברתית: ראשית, החיבור עם חבר’ה יהודים שקודם לכן לא הייתה לי אינטראקציה איתם עזר לי ללמוד את השפה טוב יותר, ובדיעבד הקל מאוד על המעבר שלי לחיים באקדמיה במסגרת התואר הראשון. יצירת החיבורים האלה לעולם שמחוץ לקהילה הבדואית הוא קריטי, ונקודת הפתיחה שלי הייתה טובה יותר משל בנות שלא הגיעו משנת קהילה.
אני מאמינה שהשנה הזו היא דלת הכניסה לעולם האמיתי, ותכני ההעצמה האישית שקיבלנו בה עשו את המעבר קל עוד יותר. היום אני יכולה להגיד שאני אישה מאוד מועצמת – ולשנת קהילה יש בזה חלק גדול. ההעצמה הזו, והשאיפה לצמצום פערים בין החברות המשיכה להנחות אותי גם בתור אישה צעירה: בין 2009 ל2014 ניהלתי את יחידת הנוער במתנ”ס רהט, ב2014 הקמתי וניהלתי את המחוז הערבי של תנועת הנוער “כנפיים של קרמבו” – תנועת נוער לילדים עם צרכים מיוחדים. מ 2017 אני מנהלת פיתוח מיזמים ושותפיות במרכז תמר. אני חושבת שמה שמוביל אותי משנת קהילה ועד היום הוא הרצון העז לתת לצעירים בדואים את היכולת לעבור מחיים בתוך הקהילה לחיים משותפים עם העולם הגדול שמחכה להם בחוץ”.
פאדי אלעוברה , שנת קהילה 2002-2003 ההבנה כי הפתרונות לקהילה צומחים בתוך הקהילה היא ייחודית לאג’יק, וזה הרעיון הארגוני שלקחתי איתי לחיי הבוגרים והמקצועיים
“החיבור שלי לאג’יק התרחש לאחר סיום לימודי התיכון שלי בשנת 2002. באותה שנה חזרתי לנגב וחיפשתי מסגרת מאורגנת ומסודרת להתנדבות, כדי להעמיק את .החיבור לקהילה שלי בכלל ולזהות שלי בפרט
דרך “שנת קהילה” למדתי ופעלתי למען סוגיות שונות הקשורות לחברה הבדואית, החל ממעמד האישה, כפרים בלתי מוכרים ועד הריסת בתים. החיבור הזה לקהילה המשיך להעמיק גם כשסיימתי את שנת ההתנדבות והגעתי לאוניברסיטה, שם המשכתי לעסוק בפעילויות חברתיות
עם סיום לימודיי החלטתי לעסוק ביזמות עסקית-חברתית לקידום החברה הבדואית, ואף עבדתי והתפתחתי באג’יק. כיום אני יזם עסקי-חברתי ובעליה של “טאלנטים” חברת השמה לאקדמאים ערביים שפועלת בכל הארץ.
שנת קהילה חיזקה אצלי את החיבור לקהילה ולשטח באמצעות שיח זהותי מעמיק, וגם עוררה את האקטיביזם החברתי אצלי. ההבנה כי הפתרונות לקהילה צומחים בתוך הקהילה היא ייחודית לאג’יק, וזה הרעיון הארגוני שאני הכי מתחבר אליו ולקחתי איתי קדימה לחיי הבוגרים והמקצועיים”.
יזם חברתי, מייסד ומנכ”ל TALENTEAM
“אפשר לומר שבשנות התיכון לא הייתי בדואית “מיינסטרים”. למדתי בקיבוץ והסתובבתי עם חבורה מגוונת של אנשים. ב”שנת קהילה” נחשפתי לקהילה שלי, הקהילה הבדואית, כפי שהיא, וראיתי את המציאות כפי שלא ראיתי אותה קודם לכן. מאז אני מחוברת לקהילה שלי בכל רמ”ח איברי ומרגישה שאני לא מסוגלת להתנתק.
יכולתי להיות מישהי שסיימה תיכון, למדה באוניברסיטה, הלכה בנתיב “לפי הספר”. שנת קהילה לקחה אותי למקום אחר, של אקטיביזם ואכפתיות. בשנה הזו נחשפתי למאבקים והשתתפתי בהם לראשונה. בשנת 2013 יצאתי למאבק נגד תכנית “פרוור”, עם חבריי לשנת קהילה, שהציעה הצעת חוק להסדרת התיישבות הבדואית בנגב (שמשמעותה, הלכה למעשה, היה הריסת בתים), ובסופו של תהליך הצעת החוק נגנזה.
כיום אני עובדת ב”גישה”- ארגון שקם בשנת 2005 ועובד עם תושבי הגדה המערבית ורצועת עזה. אני עובדת בעיקר עם נשים, שרובן מכירות אותי משנת קהילה, והיחסים בינינו טובים מאוד. אפשר בהחלט לומר ששנת קהילה העניקה לי ידע רב ורחב, שכיום מתורגם לכלים אישיים ומקצועיים, בהם אני משתמשת ביומיום שלי”.
רכזת אינטייק בגישה-המרכז לשמירה על הזכות לנוע
חברים יקרים,
אנו עומדים בסיומה של שנת לימודים עמוסה בפעילויות, אירועים, לימוד. המשתתפים שלנו בתכניות שנת התנדבות וקהילה נפרדים משנה משמעותית, ויוצאים לדרכם כאנשים בוגרים ועצמאיים.
אנו מאמינים שאנו נפרדים מהבוגרים שלנו כשבאמתחתם צידה משמעותית לדרך, וכי השנה המיוחדת שעברו עשויה להיות משנת חיים עבורם.
לרגל סיום השנה בחרנו להציג בפניכם כמה מהסיפורים של בוגרינו הוותיקים, אנשים צעירים ומצליחים אשר בזכות התכניות שלנו, לצד כשרונם הגיעו להישגים מרשימים ומעוררי גאווה.
הקיץ הקרוב צפוי להיות גדוש פעילות – בארגון הנוער שביבת אג’יק מתוכננות קייטנות ומחנה קיץ, משתתפי תכניות שנת י”ג מסיימים פרויקטים ומבחנים ולוקחים חלק כמדריכים באירועי הקיץ והארגון כולו נערך לקראת שנת הלימודים הבאה.
אנו מלאים סיפוק משנת הפעילות הנוכחית ונערכים במלוא המרץ לשנה הבאה.
מאחלים לכולכם קיץ טוב ובטוח.
בברכה,
ח’יר אלבז
ואריאל דלומי
מנכ”לים שותפים